Nieuwsbrief oktober 2020

10 oktober 2020

Corona-maatregelen: Om Corona buiten onze Heemtuin te blijven houden ontsmetten we dagelijks alle deurknoppen en de wc-bril aan het begin van de dag. Een ieder die de Heemtuin bezoekt kan zijn/haar handen ontsmetten bij de entree. Het invalidentoilet blijft tot nader order gesloten en wordt alleen op verzoek geopend. Het dragen van een mondkapje wordt door ons (nog) niet verplicht gesteld. Evenals de vorige keer tijdens de lock-down, zullen we geen dranken verkopen aan bezoekers.

Woensdagsluiting: Vanaf 1 november tot medio maart 2021 zal de Heemtuin, evenals voorgaande jaren, op de woensdagen gesloten zijn. Geen nieuwjaarsbijeenkomst. Als gevolg van de Corona-pandemie gaan wij er nu van uit dat we begin 2021 geen nieuwjaarsbijeenkomst kunnen organiseren, tot onze spijt.

Stagiaires: Vanaf 28 september t/m 18 december 2020 zijn Shenna Tolhuisen uit Hoeven en Tijmen Dons uit Hoogerheide op onze Heemtuin aanwezig als stagiaires vanuit Curio, Breda. Wij wensen hen veel succes in hun stage.

Mutaties vrijwilligers: Sinds half september is Hanny van de Reijt uit Rucphen als gastvrouw actief in onze tuin. Wij wensen haar veel succes en plezier. Helaas hebben we (voorlopig) afscheid moeten nemen van 2 gastvrouwen. Hanneke Lazeroms heeft aangegeven de afloop van Corona af te wachten. Zolang komt zij niet naar de  tuin. Linda van Mil heeft definitief besloten om privé-redenen te stoppen als gastvrouw. Tenslotte is het re-integratietraject van Piet Lauwen afgerond. Piet gaat aan de slag bij de Vogelopvang in Zundert. Wij danken Hanneke, Linda en Piet voor hun inzet in de afgelopen periode.   

Mooie etalagekast voor nestkasten: Aan het eind van het pad van de ingang staat nu een mooie kast, waarin alle nestkasten die we verkopen te bewonderen zijn. Een prijslijst hangt erbij.

Rabo clubsupport: Momenteel kan worden gestemd voor de Rabo clubsupport actie. Elk lid van de RABO-bank De Zuidelijke Baronie kan maximaal 5 stemmen uitbrengen. Wij zouden het zeer op prijs stellen indien u 2 stemmen op de Heemtuin uitbrengt. Voor de resterende 3 stemmen geven wij de suggestie te denken aan de Natuurwerkgroep gemeente Rucphen en de Agrarische Natuurvereniging. De opbrengst van de actie zullen wij ook dit jaar gebruiken voor de medefinanciering van onze nieuwe zonnepanelen, die op 15 oktober zijn gelegd. Alvast hartelijk dank voor je stem(men)! 

Cursussen: De Kruidencursus die we moesten afbreken wegens corona willen we weer voortzetten. Het is even spannend of we de laatste lessen niet weer moeten verzetten. Maar we willen de cursisten niet teleurstellen. In september is er weer een fotografiecursus gehouden. De deelnemers waren enthousiast en de resultaten waren verrassend. Voor november staat weer een cursus gepland. Tot nu toe zijn er geen aanmeldingen. En anders proberen we het in het voorjaar weer.

(Boezem)vriendenkaart 2021: Nadat we de entreeprijs dit jaar hebben verhoogd naar € 3 p.p. zullen we met ingang van 2021 ook de prijs van de vriendenkaart en de boezemvriendenkaart aanpassen. Al jarenlang bedroeg de prijs € 15, respectievelijk € 25.  De vriendenkaart gaat nu € 20 kosten, de boezemvriendenkaart € 30.

Voorstellen vrijwilliger: Hallo allemaal. Mijn naam is Lian van der Woude. Ik ben geboren in 1960 op de Rucphense heide. Mijn kinderjaren heb ik gesleten in de bossen en op de St. Martinusschool. Elke dag speelde ik in het bos en  zo leerde ik de Brabantse natuur kennen. Toen ik eenmaal naar de Roosenborch MAVO ging in Roosendaal begon ik te beseffen dat de wereld veel groter is, dat er heel veel verschillende mensen zijn en evenveel manieren om het leven in te vullen. Ik werd nieuwsgierig door de nieuwsuitzendingen over hippies op de Dam en in documentaires zag ik mensen en dieren uit verre streken. Eenmaal 17 heb ik het Rucphense ingeruild. Eerst ben ik naar Amsterdam getogen in een poging de hippies te ervaren, maar die waren toch anders dan ik verwacht had. Dus na 1 zomer ben ik teruggegaan naar Brabant waar ik in Roosendaal op kamers ging. Aldaar kwam ik in contact met verkeerde vrienden en langzaam kwam ik in aanraking met drugs. Omdat ik zo nieuwsgierig was heb ik t allemaal uitgeprobeerd maar ook daar vond ik niet wat ik zocht. Op m'n 21ste ben ik met drugs gestopt en op m'n 22ste is mijn zoon Rick geboren. Inmiddels woonde ik in Breda en was alleenstaand moeder. Via de sociale dienst ben ik toen een opleiding Verkoopmedewerker en aansluitend 1e Verkoopmedewerker gedaan. Ook deed ik  een cursus etaleren en een cursus elektrotechniek. Het was mijn bedoeling om een eigen winkeltje te beginnen maar helaas gooide mijn pijnlijke rug roet in het eten. Na een uitgebreide rugoperatie werd ik arbeidsongeschikt verklaard, dat was in 1987. Hierna heb ik me 20 jaar beziggehouden met het opvoeden van mijn zoon Rick. Tussendoor ben ik getrouwd en tijdens de huwelijksreis naar Sri Lanka ben ik verliefd geworden op  dat bijzondere eiland. Na nog een 2e reis wist ik het zeker, daar wil ik wonen. Gelukkig was mijn toenmalige echtgenoot het daar mee eens. En dus vertrokken we in november 2005 richting Sri Lanka. Helaas kregen we na 2 jaar geen werkvergunning meer en moesten we terug. Na nog een poging in 2010 met dezelfde afloop hebben we het opgegeven. Sindsdien woon ik weer in het Brabantse land, eerst in anti-kraak woningen en sinds vijfeneenhalf jaar huur ik een huisje via Alwel. Inmiddels is mijn moeder bij me ingetrokken zodat ik haar kan verzorgen en ik moet  eerlijk bekennen, dat gaat best goed. Dit maakt wel dat ik momenteel niet veel voor de Heemtuin kan betekenen.  Maar bij de kruidencursus blijf ik graag betrokken. Het is zo leuk om kruidenthee te zetten en allerlei prutjes, smeersels te maken en model te staan voor het inmiddels beroemde kruidenmasker.

Oude zonnepanelen verwijderd en nieuwe gelegd: Installatiebedrijf Bink heeft op 5 oktober de zonnepanelen van het dak gehaald. Het werk vond grotendeels plaats in de stromende regen. En toen de pannen open lagen, lekte het water wel naar binnen. De 20 nieuwe panelen zijn intussen gelegd.

Plant van de maand. Jeneverbes:- Juniperus communis. Een struik of boom van maximaal 10 meter. Juniperus komt voor als brede struik maar ook in zuilvorm. Bij Zeegse in Drenthe staat een exemplaar van 20 m doorsnede en 7 m hoog, de grootste van West-Europa. Onder bepaalde omstandigheden kan de jeneverbes tot 2000 jaar oud worden. Hij groeit zeer traag, ongeveer 10 cm per jaar.  Verspreiding: van de poolcirkel tot subtropisch gebied over de gehele wereld. Groeit vooral in heidegebieden stuifzand, naald en loofbossen, duinen, en rotsachtige hellingen. In Nederland vooral in Drenthe, Twente en Gelderland, ook in de Peel, Zuid-Limburg en de duinen. 

Bloemen: zeer klein mannelijke tot 5 mm en vrouwelijke 5 tot 7 mm. Zij zijn 2 huizig dus zowel mannelijke als vrouwelijke planten. Bloei in april mei, wind bestuiving met wolken van stuifmeel. Vruchten: schijnbessen van 5 tot 7 mm, over de zaden zit een vruchtvlies. Blauwzwart als ze rijp zijn, groen het 1e jaar, het duurt namelijk 2 jaar voor ze rijpen. Hierdoor zitten er zowel 1 als 2 jarige bessen aan de plant. 1 tot 3 zaden per bes; de zaden zijn maar 1 jaar kiemkrachtig.

Naalden: grijsgroen met witachtige strepen, 1 tot 2 cm, priemvormig in kransen, 3 rond de takken. De witachtige strepen worden veroorzaakt door huidmondjes.

Takken: zeskantig grillig van vorm, groeien zowel horizontaal als verticaal. Het hout is taai, elastisch en duurzaam. Gebruikt voor sierdraaiwerk. Insecten: jeneverbeskever, jeneverbesmot en schorskever. Diverse bijen gebruiken het stuifmeel.

Gebruik: er zijn maar weinig planten die zo veel en lang medicinaal en worden gebruikt. De Egyptenaren gebruikten olie al om hun overledenen te mummificeren. Gom van de takken, vermengd met lijnolie, werd als vernis gebruikt voor schilderijen. De bessen werken tegen blaas- en urinebuis ontstekingen, maag- en spijsverteringsklachten en voor bloedreiniging. Daarnaast wordt het bessensap gebruikt in  jenever, zuurkool, marinade voor vlees, maar ook in massage olie en zalven tegen reuma spierontsteking en jicht. Tegenwoordig nog in veel cosmetica en bad producten. Takken worden gebruikt voor het roken van ham en vis; in de middeleeuwen voor het afweren van het kwaad en tegen de pest. Onder de vloer voor het afweren van de duivel en muizen.    

Terug naar overzicht