Nieuwsbrief december 2020

CORONA-MAATREGELEN: De eerste 3 weken van november zijn we noodgedwongen voor het publiek gesloten geweest. Vanaf 1 december is het mondkapje ook in ons gebouw een verplichting. Hopelijk zet de daling van de 2e Coronagolf snel door en komt snel een goed vaccin beschikbaar. Eigenlijk hadden we in de kerstvakantie kinderen nestkastjes willen laten knutselen, maar dit soort activiteiten stellen we ook maar even uit. Geen nieuwjaarsbijeenkomst. Omdat Corona nog steeds stevig rondwaart moeten we helaas definitief afzien van het organiseren van de nieuwjaarsbijeenkomst 2021.

NIEUWE VRIJWILLIGER: Sinds begin november is Frans de Bruijn uit Hoeven als gastheer actief in onze tuin op maandag- en dinsdagmiddag. Wij wensen hem veel succes en plezier Rabo clubsupport. De RABO Clubsupport actie van 2020 heeft voor de Heemtuin het mooie bedrag van € 499,06 opgeleverd. Wij danken iedereen, die zijn stem op de Heemtuin heeft uitgebracht.

VOORSTELLEN VRIJWILLIGER: Mijn naam is Wout Siemons en dankzij Lian mag ik hier mijn verhaaltje kwijt. Ik ben getrouwd met Rina en wij hebben een dochter, Hermien. Ik ben via de Natuurwerkgroep gemeente Rucphen en het “veldrijden” door Piet van den Bergh bij de Heemtuin terecht gekomen. Dat interesseerde mij omdat ik een natuur-liefhebber ben. Ik heb als hobby 40 jaar lang vogels gekweekt, houd van bloemen en heb jarenlang een moestuin gehad. Na ruim 20 jaar, toen ik met mijn moestuin stopte, is mijn tuinhuisje dank zij Bert Verwijmeren naar de Heemtuin verhuisd. In dat tuinhuisje in de Heemtuin kan ik nu naar hartenlust op dinsdag- en donderdagochtend mijn hobby uitoefenen: vogelnestkastjes maken. Ik geef voor volgende nieuwsbrief de pen door aan Gerard van der Linden.

VLINDER-FOTOBOEK:Van Marianne en André Kegge uit Zevenbergen heeft de Heemtuin onlangs een zeer fraai fotoboek ontvangen. Het boek bevat foto’s van vele soorten vlinders. De meeste foto’s hebben Marianne en André, die trouwe bezoekers aan onze Heemtuin zijn, hier bij ons in de Heemtuin gemaakt. Wij zijn blij verrast met dit geschenk. Iedereen die dat wenst kan het boek op de tuin komen inkijken.

NL-DOET 2021. Op vrijdag, 12 maart a.s. doet de Heemtuin weer mee aan NL-doet. We gaan de vlonder bij de Sijmens paddenpoel vernieuwen en verder ook onderhoud plegen aan de tekst- en padnaamborden in de Heemtuin. Wil je meehelpen op die dag, meld je dan aan via de email. We klussen die dag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Voor de lunch tussen de middag wordt gezorgd.

SUBSIDIE: Wij hebben van Landstad De Baronie een subsidietoezegging gekregen van € 750 voor het vernieuwen van de naamborden van de paden in de Heemtuin. Deze naamborden zullen we op een hoogte van ca 60 cm gaan plaatsen. Voorheen lagen deze borden tegen de grond, waardoor ze snel overwoekerd werden door de plantengroei en dus niet of slecht zichtbaar waren. De nieuwe borden worden vóór het komende voorjaar geplaatst.

UITBREIDING HOUTKOT: Onze klusploeg is momenteel bezig ons houtkot achter de musterdmijt uit te breiden. Mede dankzij de actie van de Natuur-werkgroep gemeente Rucphen om de biodiversiteit in Rucphense bossen te verbeteren via het project “forest fittest” is onze houtvoorraad sterk gegroeid met stammen en planken van eik, douglas, lariks en den.

ZONNEPANELEN:Sinds half oktober liggen er 20 nieuwe zonnepanelen op het dak van ons gebouwke. Dit is financieel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Rucphen, door een sponsorbijdrage van de leverancier van de panelen (Bink Solar uit Sprundel) en door de bijdragen 2019 en 2020 van de RABO Clubsupport actie. Wij danken onze sponsoren hartelijk!

CURSUSSEN: Zaterdag 12 december is de Kruidencursus met horten en stoten afgerond. Door de corona-maatregelen moesten de bijeenkomsten anders georganiseerd worden, met minder deelnemers en soms meerdere keren worden uitgesteld. Een aantal deelnemers haakte uit zichzelf af. De lessen verliepen steeds in een gezellige sfeer. Cursisten, die niet alle lessen hebben gevolgd krijgen de bijbehorende theorie op papier thuisgestuurd. Hopelijk kunnen Marja en Lian weer starten in maart met een nieuwe cursus voor een beperkt aantal deelnemers. We kondigen het wel aan. Mensen kunnen alvast intekenen. In februari of maart willen we ook weer starten met een fotografiecursus, als het mogelijk is. Heemtuin-vrijwilligers kunnen deze cursus desgewenst tegen gereduceerd tarief volgen.

NIEUWE PLANTEN: Met het verstrijken van de jaren zijn wat planten uit onze Heemtuin verdwenen. Soms kwamen ze na plaggen weer terug. Sommige zaden blijven jaren kiemkrachtig in de grond. Andere planten moeten we zaaien of planten. Dit jaar is de Parnassia in het arm beekdalleke teruggekeerd na uitzaaien en ook de Grote Kaardebol. Vanaf volgend jaar hopen we meer Koningskaarsen te krijgen. Ook Echte Koekoeks-bloem, Grote Engelwortel, Blauw Glidkruid, Veld-salie, Wildemanskruid, Slangenkruid, Echte Ossen-tong en Grote Klis zijn gezaaid en groeien nu in bakjes in afwachting om uitgeplant te kunnen worden. De Heemst is dit jaar in de Sijpeltjes geplant en gaat hopelijk bloeien komende zomer. Ook hebben we deze herfst nieuwe bollen van de kievitsbloem, wilde hyacint, sneeuwklokje, zomerklokje, vogelmelk en hondstand geplant. Tenslotte zullen we in de boomgaard een aantal bessen-houdende struiken aanplanten.

SCHOLENPROJECT : Ook weer vanwege Corona hebben maar enkele schoolklassen de Heemtuin kunnen bezoeken. Nieuw is dat middelbare scholieren nu ook de Heemtuin kunnen bezoeken. Hiervoor wordt een speurtocht door de Heemtuin gemaakt waarbij de kinderen kaartjes met een QR-code tegenkomen. Als ze deze met hun telefoon scannen, krijgen ze een opdracht te zien, die ze moeten uitvoeren. Dit is nog in ontwikkeling. Voor de Heemtuin is dit weer een bron van inkomsten.

“PAUZEPUNT” :Afgelopen zomer liep ik samen met mijn vader, Jan van Broekhoven, te genieten van jullie mooie Heemtuin. Op een bepaald moment zei mijn vader: “Catalijn, dit zou een prachtige locatie kunnen zijn voor jouw idee “Pauzepunt”. Nu, een paar maanden later, is het werkelijk bijna zover. Op de zolder van het ‘gebouwke’ ga ik een atelier inrichten en medio januari – februari 2021 ga ik starten met pauze. Pauze is bedoeld voor iedereen, die een time out nodig heeft. Aan de hand van beeldende vorming krijg je begeleiding en ondersteuning in een rustige natuurrijke omgeving. Je leert jezelf creatief te resetten zodat je na afloop weer opgeladen en met positieve energie een nieuwe stap kan zetten in je bestaan. Mijn naam is Catalijn van Broekhoven en de afgelopen 20 jaar heb ik altijd met veel enthousiasme gewerkt op het Gertrudiscollege in Roosendaal als docent beeldende vorming. Mijn ervaringen en expertise op het gebied van kunsteducatie wil ik voortaan gaan inzetten op o.a. het gebied van preventieve zorg gericht op kwetsbare leerlingen die dreigen uit te vallen binnen het voortgezet onderwijs. Maar ook wil ik ‘werkgevers / werknemers’ ondersteunen en begeleiden die hard toe zijn aan een ‘break’. Eigenlijk is iedereen van harte welkom die toe is aan een ‘pauze’ in zijn bestaan. Als beeldend kunstenaar en coach bied ik begeleiding aan iedereen die verlangt naar rust en bezinning. Ik wil meer betekenen voor mensen, die behoefte hebben aan verdieping en verrijking d.m.v. kunst. Veel mensen kiezen ervoor in gesprek te gaan met elkaar. Dat is prima, echter kan het soms ook juist fijn zijn om niet zoveel te hoeven te vertellen maar gewoon via het beeld te communiceren. Voor degene die dit fijn vinden is pauze. een mooie uitkomst. Naast het gesprek staan namelijk vooral “het ervaren en het doen” centraal. Ik tracht iemand positief te motiveren zodat diegene trots is op zichzelf, tevreden en dankbaar. Door zelf kunst te maken en te beleven, word je je bewust van wie je bent en waar jij momenteel staat. Je verrijkt jezelf door het maken van een persoonlijke kunstreis die jou doet beseffen dat……. Mijn dank gaat uit naar het bestuur van De Heemtuin die mij de mogelijkheid biedt om Pauze daadwerkelijk te realiseren. Mocht u vragen hebben of wilt u kennis maken, wees welkom!

PLANT VAN DE MAAND: Zeeden Pinus pinaster. Pinus komt van pin wat naald betekent; pinaster is een samenvoeging van pinus en aster wat imitatie van een pijnboom betekent. Het is een snel groeiende boom, kan na 50 a 60 jaar 25 tot 30 meter hoog worden. Hij komt uit het middellandse zeegebied. De boom groeit goed in duingebieden en zandverstuivingen. Is hiervoor in Nederland ingevoerd, gezaaid en aangeplant om het zand vast te houden. De kroon is piramidevormig. Bij oudere bomen is er een lange, kale en bochtige stam. De takken staan dan ook wat meer gespreid aan de top, die dan tamelijk plat is. De schors is roodachtig tot donker grijsbruin en heeft diepe groeven. Later wordt de schors donkerder. De knoppen zijn helder roodbruin. De zeeden heeft stevige, leerachtige naalden met een scherpe punt. De naalden groeien in paren en worden 15-25 cm lang. De kegels zijn helder glanzend bruin en puntig. Ze worden tot 22 cm lang. Ze blijven verscheidene jaren aan de boom zitten. Van zeedennen wordt hars afgetapt, waarvan terpentijn wordt gemaakt. Ook wordt het gebruikt voor het maken van zeep en linoleum. Het hout vindt toepassing in de bouw, bij de productie van papier en vroeger ook voor telefoonpalen. MEDICINAAL GEBRUIK: In de schors zitten veel antioxidanten. Thee van de schors werd gebruikt tegen scheurbuik. Pycnogenol wordt er tegenwoordig uit gemaakt wat de werking van vitamine A en E versterkt. Pycnogenol wordt ook gebruikt bij ziekten als Parkinson, Alzheimer en Huntington. Meestal in combinatie met Ginkgo biloba. Pycnogenol heeft ook bacterie- virus dodende en ontstekings-remmende werking. Het wordt ook gebruikt bij hart en vaatziekten, menstruatieproblemen, allergieën, astma en diabetes. Verder is zeedenschorsthee te gebruiken tegen koude voeten, betere bloedcirculatie, spataderen, aambeien, nachtelijke kuitkrampen, rusteloze benen, opgezette en gespannen benen en branderige en prikkende benen. Er zijn weinig of geen bijwerkingen, alleen niet op nuchtere maag nemen.

NIEUWE VRIENDEN- EN BOEZEMVRIENDENKAARTEN BESCHIKBAAR: Voortaan kost een vriendenkaart 20 euro en een boezemvriendenkaart 30 euro. Wel een stevige prijsverhoging. Daar tegenover staat dat kaarthouders 20 % korting krijgen wanneer zij een nestkastje kopen. EINDEJAAR: Het bijzondere jaar 2020 loopt op zijn einde. Rond kerstmis en de jaarwisseling is de Heemtuin op de doordeweekse dagen gewoon open, met uitzondering van de woensdag 23, vrijdag 25 december en vrijdag 1 januari 2021.

Wij wensen iedereen prettige kerstdagen, goede jaarwisseling en vooral een vrolijk, gezond en Coronavrij 2021 toe.

Terug naar overzicht