Beleef de lente in Heemtuin Rucphen

Sinds 8 maart mogen we in de Heemtuin Rucphen weer bezoekers ontvangen. Zondag 14 maart was de eerste zondagmiddagopenstelling en we mochten al een leuk aantal bezoekers verwelkomen. In de tuin is een COVID-bestendige wandelroute aangegeven, zodat je niemand hoeft tegen te komen. In de periode dat we dicht waren heeft Ut Gebouwke van binnen een schilderbeurt gehad. In de tuin is een gedeelte van de struwelen en de houtwal gekapt. Dit geeft meer licht op de grond voor andere planten, De stronken lopen weer gewoon uit en als deze weer gaan bloeien, wordt een ander gedeelte gekapt. Op deze manier houden we de tuin jong.

De akkers zijn omgespit en klaar om ingezaaid te worden. De paden zijn geschoffeld en van vernieuwde naamborden voorzien. De banken schoongemaakt.
De bloemenvelden zijn gemaaid en het maaisel is afgevoerd. Het beekje is van twee bochten oftewel meanders voorzien. Ook is een aantal struiken geplant, waaronder gewone vlier, duinroosje, zuurbes en duindoorn. Een teveel aan braamstruiken, brandnetels, klimop en kornoelje, een woekerende struik, is verwijderd.


Inmiddels ziet de hele tuin geel van de bloeiende narcissen. Ook andere voorjaarsplanten gaan nu bloeien, zoals het lenteklokje, de holwortel, de stengelloze sleutelbloem, de kleine maagdenpalm en de bosanemoon. De wilg laat haar katjes zien en van de struiken bloeit de gele kornoelje en nu ook de sleedoorn.


Ook de vogeltjes zijn druk bezig met nestelen en elkaar het hof maken. Mezen, vinken, winterkoning en roodborstje laten zich goed zien. In de vijvers is al aarzelend het eerste gekwaak van de groene kikker te horen. Voor het einde van de maand verwachten we dat er weer kikkerdril, eitjes van de bruine kikker, in de poelen zal liggen.


Vooral op een zonnige lentedag is de tuin een lust voor het oog. En elke maand is het weer anders. De tuin is geopend, tot en met augustus, van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur en elke zondagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Met Pasen en Pinksteren, alleen op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag.

Voor fotografieliefhebbers willen we vanaf april de tuin weer een keer per week  openstellen in de vroege ochtend of de avond. Het licht is dan op zijn mooist. De precieze tijdstippen komen nog op de website en op de Facebook-pagina van de Heemtuin Rucphen te staan.

Foto Jan Nuijten.

 

Terug naar overzicht