Fossielen maken in de Heemtuin

Bij fossielen denken de meeste mensen aan spectaculaire vondsten van botten van dinosaurussen en mammoeten. Het ís ook leuk om een fossiel te vinden. Daar hoef je echter niet ver voor van huis. Ook in Nederland zijn op diverse plekken leuke fossielen te vinden, zoals haaientanden in Cadzand of bij Borssele, schelpen en zee-egels in de Limburgse mergel en fossiele botten op het strand van de Maasvlakte.

Zelfs in de Heemtuin Rucphen worden af en toe fossielen aangetroffen. Tussen de schelpen op het terras en op de paden zijn stukjes bot gevonden en een fossiele paardenkies. En wanneer je geen fossiel kunt vinden, kun je ze altijd nog zelf maken! Op zondag 25 juli, tussen 13.00 uur en 16.00 uur willen we daarom kinderen de gelegenheid geven om zelf een fossiele afdruk van een tand, een bot of een schelp te komen maken. In Ut Gebouwke van de Heemtuin is dan ook een kleine tentoonstelling ingericht van in Nederland gevonden fossielen. Na het bekijken hiervan kun je zelf aan de slag.

Tijdens het fossilisatie-proces dat ongeveer een half uur duurt, kun je een zomerspeurtocht maken in de Heemtuin. Je krijgt een formulier mee met 10 opdrachten. In de tuin staat heel veel in bloei en er zijn veel vlinders en sprinkhanen te vinden. Bij zonnig weer vliegen de libellen rond en laten de kikkers van zich horen. Wil je een fossiel komen maken en meedoen aan de zomerspeurtocht, meld je dan aan door een mail te sturen naar heemtuin@heemtuinrucphen.nl, onder vermelding van fossielen.

De toegang bedraagt net als altijd € 3,- voor volwassenen. Voor kinderen is de toegang en deelname aan de activiteiten, mits onder toezicht, gratis. Het kan zijn dat je even op je beurt moet wachten. In dat geval kun je even een kijkje nemen in het Belevingsbos dat naast de Heemtuin gelegen is. De Heemtuin is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur en tot en met augustus elke zondagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Het adres is Baanvelden 12, 4715 RH in Rucphen.

Terug naar overzicht