Voor de 30 ste keer Koorepikke in de Heemtuin

Foto: Pjeerke van Dorst die als eerste in 1987 ut Koore pikte.

"Koorepikke als cultureel erfgoed en een eerbetoon aan onze grootouders".

Op zondagmiddag 30 juli 2017 staat de Heemtuin Rucphen vanaf 11.00  tot 16.00 uur echter geheel in het teken van het ouderwetse koore oogsten het zogenaamde Koorepikke.

Het Koorepikke en alles wat daarbij komt kijken was tot voor zo’n 70 jaar geleden in West-Brabant een dagelijks schouwspel dat zich in de oogstmaanden juli-augustus afspeelde tussen alle steden, dorpen en bossen op het platteland van West-Brabant en Vlaanderen. Anno 2017 heeft de zeissie of de zigt, de schoof en de opper op de meeste plaatsen plaats gemaakt voor mais, gras en grote landbouwmachines.

De vrijwilligers van de Heemtuin beschouwen het Koorepikke als een cultureel erfgoed en pogen dat in stand te houden als een eerbetoon aan onze voorouders. Koorepikdag en de activiteiten.Elk jaar opnieuw vragen bezoekers aan de Heemtuinmedewerkers of Heemtuinvrijwilligers of zij eens een “schoof koore” mogen pikken. Het zijn vaak bezoekers die vroeger zelf nog “koore gepikt” hebben of het nog uit hun jeugd herkennen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen heeft de Heemtuin de mogelijkheid om een beperkt aantal bezoekers in de gelegenheid te stellen een “schoof” te pikken. Zij moeten zich van te voren wel aanmelden en moeten zelf voor veilig schoeisel zorgen. Medewerkers Stichting Vrienden Heemtuin Rucphen en Natuurwerkgroep Gemeente Rucphen geven een demonstratie Koorepikke, bussels of schoven binden en oppers maken.

Bel voor meer informatie 0165 343014 of mail naar: heemtuin@heemtuinrucphen.nl Wij zijn verder te vinden op www.heemtuinrucphen.nl en Facebook.

Terug naar overzicht