Schoolbezoek: 5000 kinderen in 10 jaar

In de herfst van 2007 startten Mans de Jong en Jan van den Broek een Schoolproject voor de groepen drie en vijf van alle basisscholen in de Gemeente Rucphen. Hun visie was om jonge kinderen in contact te brengen met de hun omringende Natuur. Lijflijk ontdekken en respecteren. Zij waren ook degenen, die al het te gebruiken lesmateriaal al gereed hadden ontworpen, maar buiten in de Heemtuin zelf daar konden de kinderen de Natuur ontdekken.

In dat jaar werd het schoolbezoek dankzij de scholen en de Heemtuin een gegeven. In de jaren daarvoor waren de jonge kinderen voor een bezoek aan de Heemtuin afhankelijk van hun leerkracht. Vonden die het niet nodig om jonge kinderen in contact te brengen met de hun omringende natuur, dan werd de Heemtuin niet bezocht. Gelukkig waren er uitzonderingen. Leerkrachten die hun verantwoordelijkheid namen en de educatieve Heemtuin in eigen gemeente met hun leerlingen bezochten.

Mensen van de Heemtuin leidden de leerlingen rond. De insteek van de Heemtuin was jonge kinderen vooral buiten in contact brengen met wilde bloemen en dieren, zoals vogels, vlinders, wilde bijen, hommels, libellen en waterjuffers.

Uiteindelijk ontstond er een Schoolproject waar vrijwilligers een belangrijke rol in spelen. In de lente bezoeken de groepen drie de Heemtuin. In de herfst komen de groepen vijf de Heemtuin bezoeken. Na twee jaar keren de leerlingen uit de groepen drie in het najaar terug om kennis te maken met de herfst. De Egelopvang uit Roosendaal speelt in het geheel ook een belangrijke rol. Van tijd tot tijd brengen zij opgeknapte egels mee die door de leerlingen in de Heemtuin worden losgelaten. De leerlingen ontmoeten vaak voor het eerst in hun jonge leven een levende egel. De meeste van hen zijn bij het zien en vasthouden best ontroerd.

Het respect voor alle leven loopt als een groene draad door het project. De afgelopen twee jaar krijgen de leerlingen opdrachten. Na ieder schoolbezoek zijn er blije leerlingen en vrijwilligers. Behoorlijk wat kinderen keren terug in het weekeinde of op de woensdagmiddag naar de Heemtuin en verzorgen zij voor hun ouders en grootouders een rondleiding. Al een paar jaar is de ook nationale boomfeestdag op Heemtuin Rucphen gehouden. In de afgelopen 10 jaar bezochten meer dan 5000 jonge kinderen de Heemtuin.

Vrijwilligers voor het Schoolproject zijn van harte welkom. U kunt zich daarvoor opgeven via het mailadres heemtuin@heemtuinrucphen.

Terug naar overzicht