Proef het prille voorjaar in Heemtuin Rucphen

Een van de mooiste perioden breekt nu aan in de Heemtuin.

Wil je het frisse en prille begin van het voorjaar proeven, dan is de Heemtuin in Rucphen een bezoek meer dan waard. Overal beginnen de voorjaarsbloeiers hun kopje boven de grond te steken, waren het eerst de blauwlila boerencrocussen. Nu is de hele tuin geel van de wilde narcissen. Ook andere voorjaarsbloeiers laten zich nu zien. Onder meer de bosanemoon, diverse wilde primula’s (sleutelbloemen), de holwortel, het mysterieuze goudveil, het longkruid en het lenteklokje.

Ook struiken en bomen beginnen nu te bloeien. Te genieten valt van de gele kornoelje, diverse wilgen en de witte bloesem van de sleedoorn. Ook de gagel laat nu zijn katjes bloeien. De hazelaar is vrijwel uitgebloeid nu. Al deze planten bloeien nu omdat de zonnestralen nu nog de grond kunnen bereiken. Als straks de bomen weer blad gaan krijgen, is het weer afgelopen en trekt de plant zich terug onder de grond, waar het nieuwe bolletjes vormt of de wortelstok weer verder laat groeien. De struiken die nu bloeien zijn windbloeiers. Omdat er nog geen blad aan de bomen zit, kan de wind het stuifmeel wegblazen in de hoop dat het ergens op een stamper terecht komt. Ook zijn er al hommels en vlinders, zoals de citroenvlinder en de dagpauwoog actief.

Vanwege de lopende expositie over processies in de gemeente Rucphen is de Heemtuin extra geopend op 17 maart, 24 maart, 7 april, 14 april en maandag 22 april (Tweede Paasdag).

Doordeweeks is de Heemtuin vanaf 18 maart elke werkdag, dus ook op woensdag, open van 09.00 uur tot 16.00 uur. De heemtuin vindt u in Baanvelden 12, 4715 RH Rucphen, tegenover de Skidome.

Terug naar overzicht