Maretekroute in de Heemtuin Rucphen en kussen onder de Maretak

Op vrijdag 27 december is de Heemtuin in Rucphen geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur kunnen natuurliefhebbers weer de Maretakroute lopen. Ook kun je je geliefde weer kussen onder de maretak. Desgewenst kan hiervan gratis een foto worden gemaakt, door de aanwezige fotograaf. Tijdens de wandeling kom je langs informatiebordjes waarop allerlei weetjes over de mysterieuze plant te lezen zijn.

De naam maretak komt van “mare” , wat heks betekent of spook. Vroeger werden bosjes maretak binnen opgehangen om boze geesten en heksen buiten te houden. Van de kleverige bessen werd vroeger lijm gekookt, om vogeltjes mee te vangen. Vandaar ook de naam “Vogellijm”. Maretak is een halfparasiet. Maar hij kan met zijn groene bladeren wel suikers aanmaken. Hij wortelt op takken en stammen van bomen, zoals populier, appelboom, meidoorn en, zoals in de Heemtuin, op een lindeboom. Voor de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant. Hij werd door de heidense priesters met een gouden mes geoogst.

Meer informatie vindt u op de website en de facebookpagina van de Heemtuin Rucphen. De Heemtuin, Baanvelden 12 in Rucphen, is in het winterseizoen doordeweeks geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op woensdagen, zaterdagen, zon- en feestdagen zijn we gesloten.

Vanaf 18 maart 2020 zijn we ook op woensdagen open van 09.00 uur tot 16.00 uur en beginnen we weer met de zondagopenstellingen. Op zondagen is de tuin dan open van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Terug naar overzicht