Mans de Jong doet stap terug in de Heemtuin.

Mans de Jong van de Heemtuin heeft een flinke stap terug gedaan. 37 jaar lang was hij de inspirator, de beheerder en het boegbeeld van de Rucphense Heemtuin. Een man met een duidelijke missie en een visie op de toekomst, over de invulling van de Heemtuin en op natuur en landschap. Een doordrenkte passie voor de eigen streek en het eerbetoon aan de mensen van weleer. Een voorvechter van het dialect wat in de Heemtuin ook terug is te vinden.

Mans was en is van mening dat het belangrijk is om bezig te zijn met morgen en gisteren te gebruiken om van te leren. Bovendien was en is hij een grote voorstander van het gebruik van biologische en milieuvriendelijke producten. Ook op de Heemtuin zou dit als voorbeeld kunnen worden gebruikt. Hij was er van overtuigd dat hiermee een voorbeeld kon worden gesteld en een bijdrage zou leveren om de toekomst van de volgende generatie veilig te stellen. Investeren in de toekomst van de kinderen en kleinkinderen dat was een van zijn boodschappen. Ook boeren kansen bieden om over te schakelen naar biologische land en tuinbouw, waren zaken waar hij zich voor inzette.

 

De Heemtuin mag dan ook beschouwd worden als zijn levenswerk, een soort tweede kind. Een sociaal bewogen mens die het altijd opnam voor de zwakkeren om hem heen. Op radio, televisie en kranten heeft hij de Heemtuin gepromoot en op de kaart gezet. Landelijke deskundigen waren het er over eens dat de Heemtuin in Rucphen een van de mooiste, zo niet de mooiste wilde bloementuin van Nederland en Vlaanderen is. Hij wilde graag jong en oud gedurende het hele jaar in contact laten komen met de wonderlijke schoonheid van Moeder Natuur.

Onlangs heeft hij aangegeven dat de tijd van gaan is gekomen en heeft zijn bestuursfunctie neergelegd. In de afgelopen jaren heeft hij er mede voor gezorgd dat de Heemtuin er financieel goed voorstaat om de komende jaren te kunnen overleven. Het is nu aan anderen om de Heemtuin voor de toekomst veilig te stellen. Wel blijft hij als vrijwilliger een beetje betrokken bij het Heemtuingebeuren betrokken.

Terug naar overzicht