Kussen onder de Maretak op zondag 24 december in Heemtuin Rucphen


Zondag 24 december van 13.00 tot 16.00 uur is Heemtuin Rucphen extra geopend voor het “Kussen onder de Maretak”. Het idee voor de activiteit was jaren geleden van Jan van den Broek en Mans de Jong. Dit wordt nu in ere hersteld.

Vooral in Engeland is de mistletoe of maretak een symbool van Kerstmis. Hij is daar vooral het symbool van de vruchtbaarheid.  
 
Op de Rucphense Heemtuin aan de Baanvelden in De Binnentuin tussen Sprundel, St. Willebrord en Rucphen zijn vele maretakken te bewonderen. Nu de bladeren van de bomen en struiken zijn, zijn de tientallen groenblijvende maretakken of vogellijmplanten er duidelijk zichtbaar. Een groot deel van het jaar gaan de maretakken schuil achter de bladeren van de waardplanten als wilde appel, meidoorn, lijsterbes, mispel, krent, ratelpopulier en linde. De maretak is een halfparasiet die op een aantal struiksoorten groeit.  
 
De maretakken zijn in Rucphen ook te zien tijdens de normale openingstjden. Hiertoe wordt ook een maretakroute uitgezet. In de winterperiode is Heemtuin Rucphen in principe ook open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 – 16.00 uur. Groepen en mensen die van ver moeten komen worden verzocht zich vooraf aan te melden, zodat eventuele teleurstelling wordt voorkomen.
 

 

Terug naar overzicht