Koorepikdag 2023 onverwacht succes in Heemtuin Rucphen

Elk jaar wordt eind juli in de Heemtuin Rucphen het graan, winterrogge traditioneel geoogst. Dit gebeurt op de manier zoals dat tot zo’n zestig jaar geleden nog gedaan werd op de veelal kleine akkertjes in onze omgeving, met een zicht en pikhaak of mathaak. De zicht is een zeis die je met één hand bedient. Met de pikhaak of mathaak worden de halmen bijeen gehouden, zodat ze dezelfde kant opvallen en daardoor makkelijk in schoven bij elkaar gebonden kunnen worden.

Zondag 30 juli was een beetje twijfelachtige dag om de jaarlijkse Koorepikdag te houden, vanwege de dreigende buien. Maar het weer viel alles mee en de koorleden van KBOZ, Katholieke Bond van Ouderen uit Zegge besloten om gewoon lekker buiten ter plekke hun liedjes ten gehore te brengen, in plaats van binnen in Ut Gebouwke van de Heemtuin. En ook kwam er nog behoorlijk wat publiek kijken, waaronder ook gezinnen met kinderen.

Wie het wilde mocht het ook eens proberen om met de zicht en pikhaak aan de slag te gaan, of om de schoven bij elkaar te binden. Een aantal jongeren durfde de uitdaging wel aan te gaan. Af en toe moest de zeis even geslepen worden met een strekel, een soort vijl. En als hij erg bot was, moest hij even met een hamer ‘gehaard’ worden. Het snijvlak wordt dan uitgeklopt, zodat de zeis weer scherp wordt.

Rietje Vergouwen zorgde ervoor dat de noeste werkers op tijd voorzien werden van boterhammen met buikspek en een mok koude thee. In de pauze bracht ze weer een prachtig zelfgeschreven gedicht voor, waarin niet alleen een nostalgisch en romantisch beeld werd opgeroepen, maar ook benadrukt werd dat het toch hard werken was, in een tijd dat de natuur het ritme nog bepaalde. De schoven staan inmiddels overeind om te drogen en dan kan het graan gedorst worden.

Terug naar overzicht