Heemtuin Rucphen geeft oud hout een tweede leven voor nestkastjes

Vrijwilligers van Stichting Vrienden Heemtuin Rucphen (SVHR) geven oud hout een tweede leven als nestkastjes. Dat gebeurt al jaren. Maar vooral de laatste jaren grootschaliger. Onder meer via projecten als Natuur in de Kern van de NatuurWerkGroep Rucphen.

Na Sprundel en Rucphen is het dit keer het dorp St. Willebrord dat aan de beurt is. Met maar liefst 63 bestellingen voor koolmeeskastjes, 11 kastjes voor gierzwaluws, 12 vleermuiskasten en 23 onderkomens voor wilde bijen hadden de vrijwilligers de afgelopen maanden hun handen vol.

Zo is vrijwilliger Wout Siemons (83) uit St. Willebrord twee halve dagen per week in de weer om de kastjes te monteren. Piet van den Bergh (75) uit Rucphen is één van de vrijwilligers die onder meer de planken voorzaagt. Maar beiden zouden graag zien dat meer mensen komen helpen. “Het is fijn vrijwilligerswerk”, legt Wout uit. “Je komt niet alleen onder de mensen, maar ook de vogels zijn er blij mee. Ze begroeten me al fluitend als ik op de Heemtuin kom."

Maar inmiddels is ook de houtvoorraad flink geslonken. “We zoeken dan ook oud hout, wat anders toch wordt weggegooid”, aldus Piet van den Bergh, die tevens bestuurslid is van de SVHR. “Hoewel de periode waarin de vogels eieren leggen pas in mei/juni is, zijn die nestkastjes ook in de herfst- en winterperiode voor de vogels belangrijk als schuilgelegenheid bij slecht weer en voor de nacht. Zeker ook met de komende decembermaand op komst, is het dus belangrijk om nestkasten en insectenhotels te kopen en op te hangen. Als Heemtuin hebben wij een grote sortering met naast de al genoemde soorten ook nestkasten voor mussen, de boomklever, vliegenvanger, roodborstjes, winterkoning, merel, lijster, spechten en steenuilen. Ook voederkastjes voor zowel vogels als eekhoorns behoren tot het assortiment, alsmede insectenhotels in drie maten.

"Mede met de opbrengst van al die kastjes proberen wij als vrijwilligers de Rucphense Heemtuin in stand te houden”, aldus Piet. Meer weten? Kom eens langs aan De Baanvelden 12 in Rucphen. Of stuur een mailtje naar: heemtuin@heemtuinrucphen.nl

Terug naar overzicht