Zeldzame bezoekers

"Het Paradeske van de glimlach" heeft in de loop van de tijd een aantal niet algemene diersoorten op bezoek gehad.... of zij hebben zich daar blijvend gevestigd.
In april was de zeldzame draaihals voor een dag op bezoek en liet zich goed bewonderen.
Twee keer was de koninginnepage na zoveel jaar op bezoek.  Deze grootste dagvlindersoort is dit jaar meer in onze regio waargenomen.
Van de juffers ontdekten wij twee nieuwe soorten die in tientallen bezit namen van het wilde Bloemenparadeske. De tengere grasjuffer is een kleine juffersoort en komt helaas al zeldzaam voor in ons land.
Daarnaast waren er een twintigtal gewone pantserjuffers te bewonderen. Deze juffers zijn gelukkig niet zeldzaam. Juffers zijn fraaie, maar kwetsbare wezentjes. 
Opvallend was de aanwezigheid van honderden zeldzame Koraaljuffers. Deze geheel rode soort is zeldzaam en was al enkele jaren in de tuin aanwezig. 
Opvallend waren ook de eiafzettende paartjes. Hun aantallen vielen vooral op tijdens de morgens die gepaard gingen met dauw. Hun van pareltjes voorziene lijfjes vielen dan erg goed op.

Tijdens de bloei van de wilde peen namen we drie gestreepte schildwantsen waar. 
De met rood en zwarte gestreepte wants, waarvan zelfs de streepjes aan de onderkant doorlopen, is een insect dat van warmte houdt. Ze zijn ongeveer 12 mm lang. 
Normaal komt deze soort voor in wijnstreken. Twee seizoenen geleden ontdekten we een drietal in en op de bloeiwijze van de wilde peen. Vorig jaar lieten ze verstek gaan. 
Waarschijnlijk zijn het nakomelingen van drie jaar geleden. 
Beide keren hebben wij geconstateerd dat de schildwantsen de liefde bedreven.

Sinds de laatste week van oktober bezoekt de parel van de kronkelende beken, het ijsvogeltje, dit Paradeske. Prachtig is dit vogeltje dat vliegend boven het venneke bij ons de naam "blauwe flits" heeft gekregen.
Vanaf begin september vallen de ijsvogelfamilies uiteen en gaan ze allen op zoek naar de zilveren lintjes en plasjes om daar een visje of een ander waterdiertje te verschalken. Soms komen ze tot in de bebouwing om tuinvijvers te bezoeken.
In de afgelopen jaren gaat het in onze regio met de ijsvogel wat beter. De achteruitgang was vooral te wijten aan de watervervuiling van beken en het beroven van de beken van hun kronkels.

Op een van de paden werd een jonge levendbarende hagedis zonnend aangetroffen.
Een aantal jaren geleden wist een bezoeker ons te vertellen dat hij een volwassen exemplaar had gezien.
Om jongen te krijgen moeten ook levendbarende hagedissen met twee zijn geweest.
Dit reptiel is sinds 1973 bij wet beschermd.

In de laatste week van oktober is er weer een appelvink waargenomen. Deze grootste onder de vinken verschijnt zomaar. 
De appelvink eet voornamelijk pitten, die in de heemtuin ruimschoots voorradig zijn.

Het is natuurlijk prachtig om ook deze niet alledaagse en zelfs zeldzame wezens op bezoek te krijgen, zomaar in een heel klein stipje in West Brabant.
Het is zo maar een greep uit datgene wat de medewerkers dit jaar opviel.

Terug naar overzicht