Vroege vogels filmde wespenspinnen

11 oktober 2016.

Wespenspinnen in Heemtuin Rucphen en hun eicocons zijn binnenkort te zien op TV. Datum van uitzending is dinsdag 18 oktober in Vara’s Vroege Vogels vanaf 19.20 uur op NPO 2.
Naar aanleiding van de vanuit de Heemtuin aangemelde waarnemingen van wespenspinnen in de Heemtuin op de website Waarneming.nl nam redacteur Daniel Gulpers van Vroege Vogels van VARA Radio en Televisie dinsdag 4 oktober contact op met het bestuur van Stichting Vrienden Heemtuin Rucphen of het mogelijk was om tv-opnamen te komen maken. Secretaris en beheerder Mans de Jong reageerde woensdag 5 oktober meteen op die mail, en donderdag 6 oktober kon hij het gezelschap al in Rucphen begroeten, rondleiden, informeren, ondersteunen en begeleiden.
De filmploeg bestond uit vijf mensen en het bezoek aan de Rucphense Baanvelden duurde van 10.30 tot 15.30 uur.
Regisseur Jacqueline van Dijk, cameraman Jeroen en geluidsman Jan maakten in de ochtenduren al beelden van de wespenspinnen in hun web en de extra veel aanwezige eicocons.
Later arriveerden ook presentator Menno Bentveld en spinnenexpert Peter Koomen (Deze is werkzaam als conservator van het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden).
 
De filmploeg toonde zich erg tevreden over de nu nog aanwezige wespenspinnen, de ruim 140 eicocons én het opnameresultaat. Ook dankten zij de Stichting Vrienden Heemtuin Rucphen, en in het bijzonder haar vrijwilligers voor de grote gastvrijheid en snelle medewerking. Verder waren zij vol lof over de schoonheid van het Paradeske in West Brabant. De gemeente Rucphen weer in positieve zin op de nationale kaart.

 

Terug naar overzicht