Tentoonstelling over processies in het verleden begint op Tweede Kerstdag in Heemtuin Rucphen

10 december 2018.

Op Tweede Kerstdag (woensdag 26 december) opent van 13.00 tot 16.00 uur de tentoonstelling over processies uit het verleden voor het eerst haar deuren in Ut Gebouwke van Heemtuin Rucphen. Die middag is tevens de laatste zondagopenstelling van de Rucphense Heemtuin van 2018. In de tuin is dan tevens een Maretakroute te wandelen. De Rucphense tentoonstelling, die tot en met Tweede Paasdag 2019 ook op elf zondagmiddagen te zien zal zijn, werd mogelijk door samenwerking van velen. Zo stelden Heemkundekringen Swerter Scive uit Schijf en Onder Baronie en Markiezaat uit Sprundel, Beleef Sprundel en De Geheimen van de Rozenkrans uit Sprundel materialen beschikbaar. De tentoonstellingen religie zijn in regionaal verband opgezet in samenwerking met Landstad De Baronie, Erfgoed Brabant, De Van Goghkerk in Etten-Leur en De Weeghreyse in Rijsbergen. In Etten-Leur en Rijsbergen zijn in de veertigdagentijd van carnaval 2019 tot en met Tweede Paasdag eveneens religietentoonstellingen te zien, maar dan met een andere invalshoek. De Weeghreyse heeft daarbij gekozen voor bijgeloof. In Etten-Leur is het thema:  “Van geloof tot zingeving”. In regionaal verband worden de drie religietentoonstellingen in Rucphen, Etten-Leur en Rijsbergen officieel geopend op donderdag 7 maart van 15.00 – 17.00 uur in de Van Goghkerk in Etten-Leur.

 In Rucphen krijgt het geheel ook nóg een officieel kerkelijk tintje omdat er op zondag 10 maart om 12.00 uur een viering is in Ut Gebouwke van Heemtuin Rucphen. Voorganger is daarbij dan pastoor Hans van Geel van de R.K. Franciscusparochie in de gemeente Rucphen.

De geplande (extra) zondagsopenstellingen waarbij ook de tentoonstelling over processies is te zien, zijn: Tweede Kerstdag, dinsdag 1 januari (Nieuwjaarsdag), 13 januari, 27 januari, 10 februari, 24 februari, 10 maart, 17 maart, 24 maart, 7 april, 14 april en maandag 22 april (Tweede Paasdag), telkens van 13.00 – 16.00 uur.

 De Rucphense tentoonstelling is overigens ook op veel andere dagen geopend tijdens de normale openstellingsuren van Heemtuin Rucphen. Eventuele groepen dienen zich van tevoren aan te melden via 0165343014 of via de website www.heemtuinrucphen.nl De heemtuin is ook per mail bereikbaar via: heemtuin@heemtuinrucphen.nl Wil men iemand spreken, dan is dat mogelijk op maandagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur tijdens het wekelijks spreekuur. Men kan dan vragen naar bestuurslid Ad Jansen die voor Heemtuin Rucphen deze tentoonstelling coördineert. 

Terug naar overzicht