Nestkastjes timmeren

28 december 2019

Op vrijdag 27 december kwamen elf kinderen met hun ouders en of opa’s en oma’s naar de Heemtuin in Rucphen om zelf een nestkastje te timmeren. Ze konden in de Heemtuin terecht in de ochtend en in de middag. Omdat het droog en niet te koud was, kon het werk lekker buiten gebeuren. De (groot)ouders hielpen dapper mee en de aanwezige vrijwilligers toonden de kinderen hoe ze het beste een hamer kunnen vasthouden. De nestkastjes werden afgewerkt met een stuk dakleer op de bovenkant. De nestkasten kunnen minstens 15 jaar meegaan zo.

Belangrijk is dat je na het broedseizoen de kast schoon maakt. Veeg alle oude nestrestanten eruit en giet een kannetje kokend water in het kastje. Alle vlooien, luizen en hun eitjes worden dan gedood. Tussendoor kregen de kinderen iets te drinken. Wie klaar was of op zijn/haar beurt moest wachten kon binnen in Ut Gebouwke een Indiaanse Praatstok maken. Ze mochten daarbij een stok versieren met gekleurde wol of katoen en er schelpjes en veren aan vast knopen. De praatstok werd door Indianen gebruikt als zij in een kring rond het kampvuur zaten. Degene met de stok in de hand, mocht praten, terwijl de rest moest luisteren. Vervolgens werd de stok doorgegeven.

Ook maakten de meeste bezoekers even een rondje door de Heemtuin en gingen ze op ontdekking in het Belevingsbos. Wij als vrijwilligers sloten de middag met een goed gevoel af. De mensen gingen tevreden naar huis. Een dergelijke activiteit is zeker voor herhaling vatbaar.  

Meer foto staan in het foto-album:Foto's Nestkastje timmeren

Terug naar overzicht