Natuursprokkels van Januari
(20-01-2007)
Hermelijntje.
Vorige week kopte natuurwerk met ‘De schoonheid van het wrede hermelijntje’. Zelf ben ik niet verantwoordelijk voor de koppen van Natuurwerk, dus had ik deze week wel enige moeite het woordje wrede. Ik heb er persoonlijk niet zo’n moeite mee dat in het wild levende dieren elkaar opeten. Of je dit nu wreed vindt of niet het is nu eenmaal een belangrijk onderdeel in het natuursysteem. Net als een vos een muis of konijn opeet, zo eet ook het roodborstje rupsjes. Alleen de vos wordt er voor vervolgd en het roodborstje wordt daarvoor gekoesterd. En deze menselijke veroordeling vind ik nu wreed.
Werk in uitvoering.
In natuurgebied de Pannenhoef zijn op verzoek van drie natuurkenners twee grote akkerbloemreservaten in de vorm korenakkers aangelegd. Helaas, zijn zulke akkerbloemreservaten nodig om bepaalde plantensoorten voor ons nageslacht te bewaren. Het gaat vooral om soorten als korenbloem, drie soorten klaprozen, bolderiken en andere akkerbloemen weer nieuwe kansen te geven. De akkerbloemzaden, om te kunnen starten, zijn geschonken door Heemtuin Rucphen. De korenakkers zullen niet geoogst worden zodat de zaden die vrijkomen als voedsel voor vogels en andere dieren kunnen dienen. Met wat geluk zal de geelgors of schrijver op deze plekken terugkeren. Daarnaast worden er meer doornachtige struwelen aangeplant om de struweelvogels nieuwe kansen te bieden. Tot de groep struweelvogels behoren o.a.zwartkopje, grasmus, braamsluiper, tuinfluiter, spotvogel, nachtegaal, fitis, tjiftjaf, grauwe klauwier en heggenmus. De meeste struweelvogels staan op de rode lijst. Ook worden ontbrekende boomsoorten als wilde kriek, lindebomen en essen aangeplant. Verder zullen op sommige plekken de prikkeldraden worden verplaatst zodat daar zich o.a. braamstruwelen kunnen ontwikkelen.
Morgen en avondrood.
Een mevrouw uit Schijf vroeg me onlangs hoe het morgen- en avondrood tot stand komt. De slogan: “Avondrood brengt water in de sloot”, is al heel oud. Dit betekent dat de kans op regen groot is. Maar klopt dit eigenlijk wel? Als de zon ondergaat, staat hij het verst van ons vandaan. Het zonlicht bestaat uit zeven kleuren en moet dan ook een grote afstand afleggen om ons op aarde te bereiken. Schijnt nu het zonlicht onderweg door veel fijne vochtdruppeltjes, mist of stofwolken dat worden de meeste kleuren behalve het rood en oranje deels weggefilterd en gaat het rood en oranje sterk overheersen. Als dit verschijnsel door stofdeeltjes wordt veroorzaakt, blijft het droog. Wordt dit echter door fijne vochtdruppeltjes veroorzaakt is de kans dat het gaat regenen groot. Wolken kunnen daarom bij zonsopkomst en zonsondergang prachtig rood of oranje gekleurd zijn omdat deze door de zon worden beschenen.
Vogelzang.
Als januari zacht is kunnen we de eerste vogels al horen zingen. De grote lijster zingt dikwijls al rond de kerst. Hij draagt zijn vrolijke en welluidende zang meestal voor vanuit een topje van de hoogste boom die in de omgeving voorhanden is. Met zijn zang wil hij de vrouwtjes grote lijster vertellen hoe mooi hij is. Als hij eenmaal een vrouwtje op het oog heeft, vliegt hij zingend met haar mee om haar te behagen. Tegenover de andere mannetjes grote lijster maakt hij duidelijk dit is mijn leefgebiedje, dus inpakken en wegwezen. Op het moment dat zijn nest of jongen door vijanden wordt belaagd, maakt zijn lichaam een dunne wat slijmerige wittige stof aan die hij over de vijand "uitschijt" in de hoop deze te verdrijven. Vandaag de naam schijtlijster. Begin januari klinkt ook het prachtige heldere wijsje van het heggenmusje en winterkoninkje. Eind december was ik al getuige van het pimpelmeesje of ossekopke. Met dit zilveren lachje kondigt ook hij al een beetje de komende en onafwendbare lente aan. De eerste merel-mannen oefenen hun zang nog wat “binnenbeks”.
Eksters.
Zelf zag ik al enkele eksters met dorre takken vliegen om hun oude nesten op te knappen. Geniet vooral van de schoonheid van deze gelukkig, algemene vogel. Want hoe we het ook keren of wenden, mooi blijft deze soms verguisde vogel. Let maar eens op de echte witte en de overgang naar dat diepe zwart. Als ze door de zon worden beschenen verandert dat zwart en vooral dat van de staart en vleugels in prachtig parelmoer.
Ooievaar in Kruisland.
Twan Schijvenaars uit Kruisland ontdekte tijdens een fietstocht een ooievaar in een weide. Nadat hij dit voorval aan zijn vrouw Anny per mobieltje had gemeld, trok zij er met een fototoestel op uit om de niet alledaagse vogel met succes op de gevoelige plaat vast te leggen.
Natuurtip: Wist u dat uw hart uw trouwste makker is en dat het een leven lang meegaat! Het kloppen van ons hart door Moeder Natuur wordt bepaald. Het kunnen zien, horen, ruiken, voelen en spreken gewoon natuurlijke processen zijn.
Terug naar overzicht