Laatste “stekelige“ kunstje bij opening schoolbezoek 2010 aan Heemtuin

Auteur Mans de Jong  14 oktober 2010.

Iets over half tien stond scheidend burgermeester Rinus Everaers op dinsdagmorgen 14 oktober met stekelige egels in zijn handen.
Hiermee gaf hij het startsein voor het nieuwe schoolbezoek 2010 aan de Rucphense Heemtuin.
De 16 leerlingen van groep 5 van basisschool Sint Martinus uit Schijf boften maar.

Egelopvang.
Speciaal waren Conny en Dré van de Egelopvang uit Roosendaal naar Rucphen gekomen om een moeder egel en haar jonkie in de Heemtuin los te laten in de hoop veilig de winter hier door te kunnen brengen. Niet alleen de leerlingen keken en luisterden naar wat Conny allemaal over de egels wist te vertellen. Na een halfuurtje met verwondering gekeken, geluisterd en geaaid te hebben, mochten twee leerlingen, die onlangs jarig waren geweest, beide egels loslaten. Voor zowel de leerlingen als de aanwezige volwassenen een niet alledaagse natuurbeleving.

Loepjes.
Van Optiek van Meer uit Sint Willebrord ontvingen de Heemtuinvrijwilligers een opvouwbaar loepje om ook het kleine aan de leerlingen te kunnen laten zien. De vrijwilligers vonden het een mooi en welkom gebaar.

Biologische aardbeien.
In de pauze kreeg iedereen, in het kader van duurzaamheid, een hoeveelheid biologisch geteelde aardbeien, die beschikbaar waren gesteld door biologische aardbeienkwekerij de Báárgeput van Sjef van de Sande uit de Waterstraat uit Sprundel. 

Natuur en Cultuurpad.
Na de smulpartij gingen de leerlingen aan de hand van de gidsen op weg naar het natuur en cultuurpad, dat vorig jaar speciaal voor de natuureducatie aan scholen werd ontwikkeld door vrijwilligers van de organiserende Stichting Vrienden Heemtuin Rucphen.

Knijpkatjes en ansichten.
Afsluitend ontvingen alle leerlingen een pakje ansichten van de Heemtuin alsmede een knijpkatje (dat is een lampje dat door te knijpen gaat branden), dat door de Rabobank De Zuidelijke Baronie – eveneens in het kader van ondersteuning van duurzaamheid - beschikbaar was gesteld. De schoolbezoeken van alle groepen 5 van de basisscholen uit de vijf dorpen uit de gemeente Rucphen gaan de komende tijd nog door tot half oktober op elke dinsdag- en donderdagochtend. Een en ander wordt mede mogelijk gemaakt door zo’n 25 vrijwilligers die bij toerbeurt in actie komen en dit natuureducatieproject wordt mede ondersteund door de Gemeente Rucphen en de Professor Gielenstichting.

Terug naar overzicht