Febr. '10: Het zijn jonge kerels met karakter

Auteur Mans de Jong   Februari 2010.

De Heemtuin Rucphen biedt drie jonge mensen een project voor hun maatschappelijk stage

De ene kruiwagen na de andere moesten de drie hulpjes van Mans de Jong deze week in de Heemtuin van Rucphen van de ene naar de andere plek rijden.

Toen afgelopen de drie jonge kerels maandagmorgen startten in de nog met een laag sneeuw bedekte heemtuin konden zij niet vermoeden dat de Stichting Vrienden Heemtuin Rucphen hen een eigen project zou aanreiken.
De SVHR had een mooi project in de vorm van het herstellen van de aanwezige stijlrand aan de zuidkant van het eiken-berkenbos.
Tijdens deze herstelwerkzaamheden kwam er een behoorlijke hoeveelheid zand vrij.

Eigen nieuw project.
Het vrijkomende zand diende verplaatst te worden naar de venoever om daar een nieuwe steile wand te maken die als nestplaats kan dienen voor oeverzwaluwen en ijsvogels. De ongeveer 6 kuub vrijkomend zand werd per kruiwagen naar het venneke gereden. De zandpaadjes waren glad en glibberig door sneeuw en ijs. 
SVHR vond het van groot belang dat de jongeren iets van hun eigen mochten creëren en dat is bovenal gelukt. 
Daarnaast vindt SVHR het van groot belang om jongeren, die op zoek zijn maatschappelijke stageplekken, te helpen aan zo’n stageplaats.
Laat de jongeren maar proeven en ruiken aan de praktijk van alle dag. Het is goed om te ervaren.

Er voor gaan.
Maar Jesse Konings (17), Thomas Kools (17) en Wessel Boor (18) klagen niet. Sterker nog, toen het dinsdag hevig sneeuwde, wilden ze van geen pauze weten, zij wilden kost wat kost hun project klaarmaken voor het einde van de week wanneer de 5 daagse stage weer eindigd. "Het zijn jonge kerels met karakter", zegt Mans de Jong van SVHR vol bewondering.

Over hun stage.
Maatschappelijke stage is een verplichting. Een verplichting tegenwoordig. "Om te zien wat er in de maatschappij speelt", legt Jesse Konings uit Rucphen uit. "Vanuit het vak Burgerschap", vult zijn plaatsgenoot Wessel Boor aan.

Na een zoektocht ontdekten de drie, die de richting Groothandel studeren aan het Zoomvliet College in Roosendaal, dat ze voor een stageplek de gemeente niet uit hoeven: de Heemtuin had nog wel een karweitje liggen.
Het herstellen van een steile zandwand waarin bepaalde insectensoorten, zoals de graafwespen en de graafbijen, huizen. Door de jaren heen wat afgekalfd en daardoor niet steil genoeg meer. En honderd meter verderop wil de Heemtuin aan de rand van de vijver een rechte zandwand maken voor de oeverzwaluw en de ijsvogel. 

Geen licht werk, ontdekten de drie al snel. Jesse, de kleinste van het stel, loopt nu met twee polsen in een zwachtel. Hij wil wel door. 

Een kleine zes kubieke meter zand hebben ze van de ene steile wand naar de andere gereden. Dat zijn tientallen kruiwagens vol zwaar zand.

In de vijver is ooit al een schuine stok neergezet. Daar kan de ijsvogel op zitten als hij het water aftast op zoek naar een lekker visje. En als hij dan ook nog de zandwand aan de waterrand in het vizier krijgt, zou het helemaal mooi zijn. "We kunnen nu alleen maar afwachten", zegt Mans. "Maar als je niks doet, komen ze zeker niet."

In de daarop volgende dagen zullen de Wessel, Jesse en Thomas nog stuifduintjes herstellen en her en der struiken verjongen. Al bij al een mooie en gezonde klus, maar wel een klus op te onthouden en daar gepast trots op te zijn.

Ondanks de zware klus zijn de jongens niet ontevreden. "Liever dit dan de hele dag tussen de bejaarden zitten", grapt één van hen met een lach.

Terug naar overzicht