Bijzondere viering op zondag 10 maart in Ut Gebouwke van Heemtuin Rucphen

14 februari 2019.

Zondag 10 maart vanaf 12.00 uur is er in Ut Gebouwke van Heemtuin Rucphen een bijzondere viering in het kader van het regionale religieproject van de samenwerkende musea in Landstad De Baronie. Voorganger is pastoor Hans van Geel van de R.K. Franciscusparochie in de gemeente Rucphen. Het is niet alleen voor de allereerste keer dat in de Rucphense Heemtuin zo’n dienst van woord en gebed wordt gehouden, maar tevens is de grote ruimte van Ut Gebouwke voorzien van tal van foto’s en voorwerpen die met religie en dan vooral processies te maken hebben.

Tijdens de dienst met als thema: “PROCESSIE, een weg naar groei”, zullen een aantal leden van Zanggroep Rucphen de gezangen verzorgen, terwijl enkele vrijwilligers tijdens de viering ook assistentie verlenen. In het museum voor Levend Erfgoed, kortweg Heemtuin Rucphen, is namelijk al sinds Tweede Kerstdag een expositie ingericht waarbij onder meer oude foto’s te zien zijn van Kindsheidsoptochten in Sprundel te zien zijn uit 1929, 1946 en 1949. In drie vitrines is aan de hand van voorwerpen en boekjes door Heemkundekring Swerter Scive uit Schijf ook een beeld geschetst van “Het Schijfse Roomsche leven”. Die 10e maart wordt – na gelegenheid om te buurten en voor koffie en thee - rond half twee ook weer de film vertoond van de processie in Sprundel van 30 september 2018, die plaatsvond ter ere van de inwijding van de herstelde Geheimen van de Rozenkrans in het Sprundelse Fatimapark. De dienst is voor iedereen toegankelijk, waarbij men de drempel zo laag mogelijk wil houden. Daarom is er géén collecte, maar kunnen bezoekers een vrijwillige bijdrage doen in het kistje bij de entree. De bijdragen komen ten goede aan het behoud van de Rucphense Heemtuin. Mensen die met een groepje komen, graag wel van tevoren aanmelden in verband met de beschikbare plaatsruimte. Die dag is na de dienst de Heemtuin tot 16.00 uur open voor al weer de vijfde zondagsopenstelling, waarbij ongetwijfeld al vele crocussen en andere voorjaarsbloeiers te zien zullen zijn.

Regionale opening Onder het thema “Religie door de eeuwen heen” vindt de regionale opening van de drie exposities in Rucphen (processies), Etten-Leur (van religie naar zingeving) en Rijsbergen (bijgeloof) plaats op donderdag 7 maart om 15.15 uur in de Van Goghkerk in Etten-Leur door de burgemeesters van Zundert en Etten-Leur en een wethouder van de gemeente Rucphen. Een folder over die exposities is inmiddels verkrijgbaar in onder meer in de kerken in genoemde drie gemeentes of bij de locaties waar de tentoonstellingen plaatsvinden. Dat zijn Cultuurhistorisch Centrum De Weeghreyse in Rijsbergen, de Van Goghkerk in Etten-Leur en Heemtuin Rucphen.

Overigens wordt bij alle tentoonstellingen samengewerkt met tal van verenigingen en instanties.   Zondagsopenstellingen Rucphen De geplande (extra) zondagsopenstellingen van Heemtuin Rucphen waarbij ook de tentoonstelling over processies nog is te zien, zijn:  24 februari, 10 maart, 17 maart, 24 maart, 7 april, 14 april en maandag 22 april (Tweede Paasdag), telkens van 13.00 – 16.00 uur. De Rucphense tentoonstelling is overigens ook op veel andere dagen geopend tijdens de normale openstellingsuren van Heemtuin Rucphen. Eventuele groepen dienen zich van tevoren aan te melden via 0165343014 of via de website www.heemtuinrucphen.nl De heemtuin is ook per mail bereikbaar via: heemtuin@heemtuinrucphen.nl.

Wil men iemand spreken, dan is dat mogelijk op maandagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur tijdens het wekelijks spreekuur. Men kan dan vragen naar bestuurslid Ad Jansen die voor Heemtuin Rucphen deze tentoonstelling coördineert.             

Terug naar overzicht