Artikel uit de Rucphense Bode van 13 augustus 2015

15 augustus 2015.

RUCPHEN – Beide hebben ze nog de pensioen gerechtigde leeftijd van 65, beide werken ze al 25 jaar voor de sociale werkvoorziening (WVS), en beide werken in dat kader al 25 jaar in de heemtuin te Rucphen. Het zijn Jac van den Broek en Jan Vergouwen, die beiden ook nog eens in Sprundel wonen. Stoppen bij de heemtuin komt niet in hun op, maar de heren zijn het unaniem eens: het is fijn dat nu niets meer moet en dat alles in een wat rustiger tempo mag.
“We zijn nu bezig met het opmaken van onze snipperdagen. We blijven uiteraard als vrijwilliger verbonden met de heemtuin”, aldus Vergouwen. Het werk van Vergouwen bestaat momenteel uit het onderhoud en de begeleiding tijdens de zondagopenstelling. Identiek als Jac, maar deze ‘vrijwilliger’ houdt ook rondleidingen en verzorgt scholenprojecten.

                                                              WVS


Vergouwen krijgt een aanstelling bij het WVS na wat psychische problemen. Het werken in de heemtuin blijkt hierbij een heilzame werking te hebben: “ In het begin had ik wat moeite met de vaste werktijden, maar uiteindelijk werkte de tuin als zelftherapie. Ik heb hier mijn rust gevonden”. Van Den Broek daarentegen heeft een heel andere insteek. “Ik kwam destijds alleen te staan met een kindje van drie. Ik heb voor mijn kind gekozen en mijn baan in de bouw opgezegd. Na een aantal jaren moest ik toch weer aan de slag en via de juiste contactpersoon werd ik gekoppeld aan het WVS. Zij boden mij ook nog eens prima werktijden aan, onder schooltijd”


                                                              Biotopen


Het werken in het groen is bij Van den Broek en Vergouwen met de paplepel ingegeven met hun roots in de Sprundelse polder. Bij het in dienst treden van de heren bestaat de Stichting Heemtuin Rucphen al tien jaar. Samen met collega Mans de Jong, en later collega Marienelle van Zeelst weet het viertal in deze vijfentwintig jaar de bijzonderste flora en fauna naar Rucphen te brengen. Vijf biotopen ontstaan onder hun groene vingers. Het berkenbos, de heide met ven, het rivierengebied, de cultuurakkers en de kalk- graslandgebieden. Op de vraag of de heren een favoriet plekje hebben antwoordt Van Den Broek: “De Holle Weg in het voorjaar. We hebben hier een watergeul nagebootst zoals het water oorspronkelijk zich een weg baande door het landschap”. Wanneer we later door dit pad lopen legt Van Den Broek uit: “Nu hebben de bomen blad en is er niks meer te zien van de voorjaarsbloemen. Overigens heb ik hier mijn mooiste bloem gezien, collega Marienelle. Inmiddels woon ik nu tien jaar met haar samen’. Vergouwen vindt het rivierengebied fascinerend. “Het water in combinatie met de vegetatie is geweldig op dit stukje”. Tijdens de wandeling door dit mooie stukje Rucphen blijkt maar weer hoezeer de heren betrokken zijn bij ‘hun’ tuin.


                                                              Opbloeien


“Mans de Jong heeft ons ontzettend veel geleerd, hij weet alles over de natuur”, verklaart Jan Vergouwen. Van den Broek knikt bevestigend en voegt toe: “naast de kennis van Mans heb ik me nog verdiept met diverse cursussen plantenkennis en medewerker groen”. Hoewel de druk van de ketel is nu de heren niet meer als werknemer maar als vrijwilliger hun werkzaamheden in de heemtuin voorzetten, hopen ze wel dat re- integratieprojecten blijven bestaan.”Je ziet de mensen hier opbloeien”, besluit het tweetal.


BIJDRAGE CORINE ROKS EN MONIQUE JANSEN
 

 

 

Terug naar overzicht